BEREDSKAPSPLAN - REGIONLEIR 2024
NORDTANGEN 03.08-10.08.2024
Viktige telefonnummer:
BRANN 110
POLITI 112
AMBULANSE 113
Telefon nr til HMS under leiren: 90 55 94 53
GENERALSEKRETÆR 915 16 612
Hvem uttaler seg?
Heftet Trygg og sikker speiding er utgangspunkt for denne planen. Hvem uttaler seg?
Det er bare generalsekretær og landssjef som uttaler seg på vegne av forbundet. Ved mindre alvorlige hendelser kan leirsjef og de respektive kretsledere uttale seg.
Tre hovedspørsmål:
HVA KAN GÅ GALT?
HVA KAN GJØRES FOR Å UNNGÅ AT NOE GÅR GALT?
HVA GJØR VI NÅR NOE GÅR GALT?
Hjemmeleder:
Hver krets må avgjøre om det er mest hensiktsmessig for dem å ha en hjemmeleder for kretsen eller for hver av sine grupper. Gruppene er ansvarlig for at hjemmeleder har kontaktinfo til foreldre/nærmeste pårørende for alle deltagere, og at foreldre/nærmeste pårørende vet hvem som er hjemmeleder for deres leirdeltakere.
Risikovurdering i forkant av leiren:
Alle etater og komiteer skal gjennomføre en risikovurdering av det de selv har ansvar for i forkant av leiren. Er risikonivået akseptabelt? Kan dette gjøres på en tryggere måte uten å forringe resultatet? Vurderingen gjøres skriftlig, og dokumentet sendes leirsjef som samler dem og oversender det til brannvesen og politi på Gran.
Kontakt med lokalt politi, brannvesen og helsevesen:
Leiren skal opprette denne kontakten i god tid før leiren skal holdes, og sammen med dem vurdere de tiltakene som må gjøres.
Vakt:
Alle deltakerne skal gjøres kjent med hvor førstehjelpsstasjonen holder til, og hvordan de kan kontaktes.
Brannvern:
Alle gruppene må ha brannslukningsapparat/vann ved hvert ildsted/kokemulighet. Alle gassdrevne ildsteder skal merkes. Programetaten er ansvarlig for at det finnes tilstrekkelig med brannslukningsutstyr i forbindelse med alle aktiviteter hvor det er behov.
Sanitet:
Sammen med lokal legevakt gjøres det en vurdering av hvilken kapasitet leirens sanitet må ha. Alle gruppene må selv ha med grunnleggende førstehjelpsutstyr.
Evakuering:
Hvis hele eller deler av leiren må evakueres raskt brukes krysset på den andre siden av brua over jernbanen som oppsamlingsområde. Dette må være kjent for alle.
Det utarbeides en plan for alternativ plassering dersom deler av leiren må flyttes f.eks pga vann.
Tørking av soveposer/tøy:
Vi må ha beredskap i tilfelle dette skulle bli et behov. Teknisk har oversikt over hvor vi kan hente byggtørker og hvor det er opphengsmuligheter.
Utbrudd av smittsom sykdom:
Innskjerping av krav til god håndhygiene gjøres kjent i leiren, utvides, og ekstra vask av doer igangsettes. Det vil da bli opprettet isolat i nyfløyen i hovedhuset. Om nødvendig gjøres tiltak i samarbeid med lokale helsemyndigheter.
Matforgiftning:
Tiltak for å fastsette hva som er kilden. Kravene til forsvarlig oppbevaring i depot og ute i leiren innskjerpes.
Bading og kanopadling:
I leiren:
Bading; Ingen får bade alene! Gruppene er ansvarlige for å sende med svømmedyktig leder over 18 år som kan holde oppsyn med sine badende fra land.
Kanopadling; Alle må bruke flytevest!
Haiken: Bading tillates bare der det er svømmedyktige haikevakter over 18 år.
Grenseoverskridende adferd og overgrep:
Dette defineres som handlinger som bryter med de grenser en person har for å beskytte sin integritet.
Den som mottar en mistanke, melding eller anklage skal: Lytte nøye, om nødvendig sikre situasjonen for den krenkede, ikke kontakte den som anklages, kontakt kretsleder og informer om situasjonen.
Hva legger vi på sosiale medier og hvor fort?
Vi vet at det er et problem at ved ulykker risikerer pårørende å lese om hendelsen på sosiale medier før hjelpeapparatet får mulighet til å kontakte dem. Ved en alvorlig hendelse ber vi derfor innstendig om at ingen leirdeltakere legger ut noen informasjon om hendelsen på sosiale medier før nødetatene har avsluttet sitt arbeid. Dette omfatter ikke å sende en “jeg har det bra#-melding til pårørende.
Her kan du laste ned en utskriftsvennlig versjon av beredskapsplanen.